Home


Skärmavbild 2012-12-18 kl. 12.25.25


 

facebookcoverreaktor1

Hej! Reaktor Sydost är alltså ett resurscentrum för film och ung kommunikation i Kronobergs, Kalmar och Blekinge län. Vad betyder det då?

Vi är ett av landets nitton regionala resurscentrum för film. Hos oss kan alla invånare i sydost få hjälp med att göra film, visa film eller jobba med film i skolan. Vi är en resurs till det mesta som har med film att göra helt enkelt! Det är gratis att få hjälp av oss.

Filmare kan söka pengar av oss för att göra kort- och dokumentärfilm, lärare kan få hjälp med att lägga upp ett  film- och mediepedagogiskt arbete i skolan, vi ordnar kurser, lånar ut teknik, anordnar en regional filmfestival varje år, stöttar biografer och föreningar som visar film, och mycket annat!

Så ni sysslar inte med långfilm?

Nej, det ingår inte i vårt uppdrag. I Sverige finns förutom nitton resurscentrum för film (där ju vi är ett) även fyra produktionscentrum. Det är Film i Skåne, Film i Väst, Filmpool Nord och Filmregion Stockholm-Mälardalen. Det är bara de som har uppdrag (och pengar) att stötta långfilmsproduktion i Sverige. Det spelas såklart in långfilm på fler ställen ändå, vi har till exempel medverkat till att Blekinge numera ingår i Öresund Film Commission ihop med Skåne och Köpenhamnsregionen, och har nyligen spelats in långfilm på Öland. (Filmatiseringen av Johan Theorins böcker Skumtimmen, Nattfåk och Blodläge). Även i Blekinge har det spelats in långfilm, thrillern ”Försvunnen” av Henrik JP Åkesson och Mattias Olsson. Så visst går det!

Varför heter ni inte bara Film i Sydost eller nåt?

Det har vi faktiskt hetat en gång i tiden, fast den verksamheten fanns bara i Kalmar län. Kontoret låg då i Gamleby. Då fanns även FILMIK som omfattade Kronobergs och Blekinge län, så när vi slogs ihop till ett enda resurscentrum för hela sydost bytte vi namn till Reaktor Sydost. Vi har kontor i Kalmar och Växjö, och i de andra 23 kommunerna är vi kringresande. Förutom när vi har lokalkontor förstås, då är vi i samma kommun flera dagar i sträck! Det kör vi igång med nu våren 2013.

Hur menar ni, resurscentrum för film och ung kommunikation? Vad är ung kommunikation?

Nu har vi ju använt det här begreppet i några år, och på sätt och vis är väl inte digitala medier och allt som händer på nätet, i datorspelsvärlden och i mobilerna så värst ”ung” kommunikation längre, men vi håller ändå fast vid det än så länge för att vi tycker att det behövs. Film och annan rörlig media genomsyrar vårt samhälle idag. Därför är förmågan att tolka, reflektera och vara delaktig i medieinnehållet en viktig demokratifråga. Då kan det hända att det plötsligt inte är film i ”traditionell mening” man pratar om alla gånger, och det är det vi menar med ung kommunikation.

Vi driver några specifika projekt som t ex Makt i media, Filmclub där vi på olika sätt skapar nya arbetssätt och jobbar med film och digitala medier i ett vidare perspektiv. Det är alltid okej att höra av sig till oss med idéer som är ”mer än film”. Datorspel, webbutveckling, kreativa lärprocesser… bara det har att göra med medskapande, rörlig bild, och deltagarkulturer. Då är det ung kommunikation tycker vi. Och DET hjälper vi gärna till med!

Kontakta oss gärna om du undrar något, eller läs mer på vår webb!

www.reaktorsydost.se