Home

Jag väljer att publicera mina anteckningar från föreläsningen här eftersom det finns många klara likheter mellan Filmverkstans verksamhet och den verksamhet som Reaktor och de andra 18 resurscentrumen för film bedriver idag.

Föreläsning av John Sundholm, Filmvetenskap Karlstad universitet Forskningsprojekt om Filmverkstan (år 1973-2001) med projektnamnet ”Den fria filmens kulturpolitik”. Forskningen finansieras av Vetenskapsrådet och genomförs i samarbete med Lars Gustav Andersson, Lunds universitet. Bland annat ska arbetet resultera i en bok., men förhoppningsvis också ett gäng digitaliserade filmskatter.

Slutet på 60-talet början 70-talet bildas flera filmverkstäder i Europa t.ex. i New Castle och Köpenhamn. De baserades på demokratiska idéer. Ambitionen kom snart att bilda 7 stycken verkstäder runt om i Sverige med stöd av SFI och Svt. Syftet från deras sida var skapa en experimenterande verksamhet för en ganska billig penning.

Filmdrömmar som överraskade
Kjell Grede var portalfigur initialt. Det hela marknadsfördes med en artikel i DN med rubrik ”Den som vill filma kontakta Kjell Grede”. Resulterade brev från 15-åringar till grevar som ville göra film. Man togs på sängen av den bredd av berättelser man ville nå ut med. I februari 1974 säger man i en rapport att det är ett problem att inga professionella vill verka genom Filmverkstan. Istället hade man skapat en plats där svenska folket fick chansen att drömma sina filmdrömmar. Kjell Greve hoppar av och SVT och SFI förlorar intresset eftersom den var tämligen ostyrbar.

Jan Bark tillträder som chef. Han var musiker och jobbade med experimentell musik. Med sig hade han en liberal attityd som utgick ifrån att vi får se vad som kommer in och därefter en ambition att så många projekt som möjligt ska startas.

I ansökan presenterade man sin filmidé. Sedan fick man en liten startpeng och filma t.ex. på Super-8. Därefter utsågs en handledare. Om det blev så bra att man våga visa upp resultatet så gjordes en visningskopia på 16 mm. Det gjorde att det under denna period som varade mellan 1973-2001 kom ut 400 filmer. Men många projekt som startade i Filmverkstan växte utanför verksamheten och  slussades t.ex. vidare till SFI. Många utlänningar var delaktiga i filmverkstan och startade filmprojekt där men slutförde dem någon annanstans.

Sammantaget var Filmverkstan en fullstädigt unik institution även i ett internationellt avseende. Verksamheten upphörde år 2001 på beslut av SFI, men första försöket till nedläggning gjordes redan 1982. Verksamheten har aldrig under sina verksamhets år fått något höjt anslag. Vid nedläggning var ambitionen från SFIs sida att Film Stockholm skulle ta över verksamheten.

Filmare fungerade som handledare och fick betalat  för detta vilket bidrog till deras försörjning.

Amerikanska Coops.
Filmkooperativen Canyon Cinema i San Fransisco och Filmmaker Coop i New York var förebilder för Filmcentrum. 1968 skapades Filmcentrum. Inga offentliga medel fanns inblandade. Man hade räknat ut att det fanns 25.000 filmprojektorer i Sverige. Och man vände sig till statsminister Olof Palme och sa: ”Ge oss pengarna så ska vi skapa en  alternativ kanal för distribution”. Filmcentrum blev ett organ för ett antal intellektuella och konstnärer. Men många lämnade när det när det blev politiskt. Det blev därmed inte en öppen centrumbildning. Det blev i stället Filmverkstan som inte var skapat utifrån någon ideologiskt utgångspunkt.

Resultatet blev att det var en enorm spännvid i det som gjordes inom ramen för Filmverkstan. Under alla år om det in ungefär 2.600 ansökningar. Dessa speglar förändringar i filmkulturen och de samtida samhällsförändringarna.

Var fanns publiken!?
16 mm filmerna visade på några av del alternativa biograferna i Stockholm.  En visningskopia 16 mm hade SFI automatiskt visningsrättigheterna till. Därför valde en del filmare att slutföra sina produktioner på andra ställen. Kort och dokumentärfilmer visades också på SVT.

Man lyfte frågan om hur man skulle nå ut med filmerna till en större målgrupp. Men SFI sade alltid nej till ansökningar kring såväl förslag på distribution och filmfestivaler. Det berodde på att SFIs avtalsparter inte vill skapa konkurrens mot etablerade distributörer.

Överraskande många filmer visades på SVT. Och flera spreds internationellt t.ex. ”Bögjävlar”. Den producerades av ett grupp homosexuella och visade upp deras situation.  Filmen visades bl.a. i Nordamerika och fick mycket stor uppmärksamhet där.

I slutet av verksamhetsperioden kom många wannabies in med ansökningar beroende på att det fanns fler filmskolor i landet. Därför tycker Johan Sundholm att det är mer skapades mer intressanta filmer i början av verksamhetsperioden. Över hälften av de som producerades var dokumentärfilmen, ofta berättade de en historia om något skaparna själva varit med om. Berättelser de vill föra ut till en större allmänhet.

2.600 ansökningar – grunden i forskningsarbetet
Filmverkstans arkiv har varit utspridda och oordning. Materialet har därför katalogiserats av forskarna. Det finns en ambition att flera av filmerna ska digitaliseras och därmed bevaras som en del av det Svenska filmarvet.

Forskarna har efter snart ett år kommit till slutet av 70-talet i sitt arbete med ansökningsmaterialet. De söker upp de som gjorde filmen när det saknas uppgifter eller filmer och det görs digital kopior för forskningssyfte i samarbete med SFI och KB.

Forskningsprojektet är finansierat i tre år, men det innebär inte att detta tidsspann utgör en definitiv tidpunkt för när forskningsresultatet publiceras.

/Martin Eneborg
På perrongen i Hallsberg med riktning åter mot Småland.

En tanke på “”Den fria filmens kulturpolitik” – om Filmverkstan (1973-2001)

  1. Ping: GIFF: Filmverkstan | FLM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s